Yaprak Testler

Tıkla indir yaprak testler.

KPSS Eğitim Bilimleri Karma Testler

KPSS  Eğitim Bilimleri Yaprak Testleri (İhtiyaç)

Program Geliştirme Yaprak Testleri  (Yediiklim)



Egitim Bilimleri ÖGRENME PSIKOLOJISI Testi

1. Yemek masasinin etrafinda dolasan köpege, yemek yiyen çocuklar bazen yediklerinden vermektedir. Bir gün anneleri etrafi kirletiyorsunuz diye kizinca bir daha köpege yiyecek vermezler.

Bu durumda köpek nasil tepki gösterir?

A) Bir daha yiyecek istemez
B) Önceleri yiyecek isteme davranisi artar sonra söner. vs.
C) Çocuklarin gitme olasiligi artar
D) Annenin yanina gider
E) Köpek yemek isteme davranisindan vazgeçer

(Cevap B)

2. “Topu yataginin altina kaçan çocuk diger oyuncaklarini topa çarptirarak topu çikarmak istemis basaramamis birkaç yol daha denemis basaramamis. Sonra uzaktan kumandali arabasiyla topu yönlendirerek çikarabilecegini kesfetmistir.” Yukarida anlatilan parçada çocugun topunu yataginin altindan çikarmayi ögrenmesi ne tür bir ögrenmedir?

A) Kavrama
B) Bilgiyi isleme
C) Deneme yanilma yoluyla ögrenme
D) Edimsel ögrenme
E) klasik kosullanma

(Cevap A)

3. Telefon numarasini arkadasina söylerken tek tek degilde, 325 46 33 gibi numaralari gruplandirarak söylemek asagidakilerden hangisini kolaylastirir?

A) Hatirda tutma
B) Hafizaya kaydetme
C) Kisa süreli bellek
D) Uzun süreli bellek
E) Ezberleme

(Cevap A)

4. Asagidakilerden hangisi ögrenilmis bir davranis degildir?

A) Çocugun sinavda karsilastigi bir matematik problemini çözmesi
B) Çocugun ezberledigi siiri yil sonu müsameresinde okumasi
C) Ahmet’in bos vakitlerinde kitap okumasi
D) Veli’nin arkadaslarinin yaninda sigara içmesi
E) Ayse’nin rahatsizlanip atesi çiktiginda huzursuzluk ve mizmizlik davranislari sergilemesi
(Cevap E)

5. Evde yemegini bitirmeden kalkan Selim anaokuluna gittiginde ögretmenin yemegini bitirmeden kalkan arkadasini azarladigini görüyor ve anaokulundayken yemegini itirmeden kalkmiyor ama eve gelince yine yemegini bitirmeden kalkiyor.
Selimin bu davranisi asagidakilerden hangisiyle ifade edilir?

A) Genelleme
B) Ayirt etme
C) Kosullu tepki
D) Kosulsuz tepki
E) Aliskanlik

(Cevap B)

6. Bir aslana merdivenin basina oturmaya ögretmek isteyen bakici önce aslan ilk merdivene çiktiginda sonra 2. sonra 3. vs. sonra en üste çikip oturdugunda et vermistir.
Bakicinin kullandigi yöntem hangisidir?

A) Kademeli yaklasma
B) Modelden ögretme
C) Klasik kosullandirma
D) Sistematik duyarsizlastirma
E) Simgesel pekistirme

(Cevap A)

7. Çocuk egitiminde premack ilkesini benimseyen bir baba asagidakilerden
hangisini söylerse premack ilkesine uygun olur?

A) Dersini bitirirsen bilgisayardan oyun oynayabilirsin
B) Televizyon izledikten sonra dersini çalismalisin
C) Önce matematik ödevlerini yap sonra kitap oku
D) Meyve mi yersin yoksa tatli mi
E) Yaramazlik yaparsan seni parka götürmem

(Cevap A)

8. Ögretmen ögrencilerine bir soru sormus ve ögrenciler parmaklarini kaldirmistir. Bir ögrenciye söz vermis ve sorunun yanitini almistir. Bunun üzerine ögretmen ögrenciye ve elini kaldiran ögrencilere tesekkür etmistir.

Ögretmenin tesekkür etmesi ne ile açiklanabilir?

A) Sürekli pekistirme
B) Sabit aralikli pekistirme
C) Degisken oranli pekistirme
D) Degisken aralikli
E) Sabit oranli pekistirme

(Cevap )

9. Bir ögretmen sinifta olumlu bir davranis gelistirmek istiyor. Istedigi davranisi pekistirmek ve kaliciligini saglamak için ögretmen hangisini yaparsa en dogru olur?

A) Ögretene kadar sürekli, sonra aralikli pekistirirse
B) Davranisi sürekli pekistirmeli
C) Sadece dogru davranisi pekistirmeli
D) Dogru davranisi belirli zaman araliklariyla pekistirmeli
E) Davranisi ögrencinin beklemedigi zamanlarda sürpriz olarak pekistirmelidir.

(Cevap A)

10. Cezaya alternatif olarak kullanilabilecek asagidakilerden hangisidir?

A) Olumsuz pekistirme
B) Aralikli pekistirme
C) Ortami degistirme
D) Olumlu pekistirme
E) Olumsuz davranislari görmezden gelme

(Cevap E)

11. Bos zamanlarinda otobüs terminalinde dolasmayi seven bir kisi bir gün is geregi bir ile gitmesi gerektiginde dogruca o ile giden otobüs yazihanesine gitmistir. Bu ne tür ögrenme?

A) Kavrama yoluyla
B) Gizil ögrenme
C) Sosyal ögrenme
D) Deneme yanilma yoluyla ögrenme
E) Edimsel ögrenme

(Cevap B)

12. Elindeki yap bozu sekil iliskisine göre degil de rasgele yerlestirmeye çalisan bir kisi ne yapmaktadir?

A) Deneme-yanilma
B) Kavrama
C) Gizil ögrenme
D) Modelden ögrenme
E) Edimsel kosullanma
(Cevap A)

13. Asagidakilerden hangisi modelden ögrenilemez?

A) Özgün bir beste yapabilme
B) Araba kullanabilme
C) Müzik aleti çalabilme
D) Çocugun kalemi tutmasi
E) Kitap okuma aliskanligi kazanma
(Cevap A)

14. Babasindan sürekli dayak yiyen bir çocugun siddet yanlisi olmasi hangi tür ögrenmedir?

A) Gözleyerek
B) Modelden
C) Gizil
D) Klasik kosullanma
E) Edimsel kosullanma

(Cevap B)

15. Ali ögretmen arkadasina ögrencilerin büyük bir bölümünün matematik dersinde ögrendikleri integral konusunun pratikte nasil kullanildigina ve hangi amaca yönelik olduguna iliskin fikirlerinin bulunmadigini söyler.
Bu durumda önceden ögrenildigi halde gerekli durumda kullanilmayan bilgi hangisidir?

A) Duragan B) Yanlis
C) Eksik D) Olgunlasmamis
E) Transfer

(Cevap E)

16. Bir ögretmen davranisin ögretilmesinde degisken oranli pekistirme kullanmaktadir. Fakat her seferinde pekistireci degistirmektedir. Ögretmenin pekistireci her seferinde degistirmesinin amaci ne olabilir?

A) Ögrenciyi ayni pekistirece alistirmamak
B) Hangi pekistirecin daha etkili oldugunu belirlemek
C) Ayni pekistirece bagli kalmamak
D) Pekistirecin degil pekistirme tarifesinin etkililigini ortaya çikarmak
E) Ögrenci özelliklerine uygun pekistireci bulmak

(Cevap A)

17. Sogukta kalinca da yüzümüz kizarir, bir seyden utaninca da yüzümüz kizarir.
Bu iki durum sirasiyla hangi durumlara örnektir?

A) Kosullu uyarici – Kosulsuz uyarici
B) Kosulsuz uyarici – Kosullu uyarici
C) klasik-edimsel
D) Kosullu tepki- kosulsuz tepki
E) Kosulsuz tepki- kosullu tepki
(Cevap )

18. Ilkögretim 5. sinifta okuyan Ayse, bisikletini babasindan izin almadan
arkadaslarina ödünç veriyor. Bisiklet arkadasinin birindeyken bozuluyor.
Babasi Ayse’ye “bisikletini arkadaslarina verirsen böyle olur” diyor. Daha
sonra Ayse bisikleti arkadaslarina vermiyor.
Ayse’nin bu davranisi asagidaki gelisim kavramlarindan hangisiyle açiklanabilir?

A) Ceza
B) Olumsuz pekistireç
C) Olumlu pekistireç
D) Transfer
E) Sönme
(Cevap B)

19. Ayse evde yaramazlik yaptigi zaman annesi tarafindan hiçbir tepki görmemektedir ve her istedigi yerine getirilmektedir. Ana okulunda ise Ayse’nin bu davranisi ögretmeni tarafindan dikkate alinmamaktadir.
Yukaridaki paragraftaki davranislar asagidaki eslemelerden hangilerine örnektir?

A) Genelleme-ayirt etme
B) Klasik kosullanma- ayirt etme
C) Genelleme- sönme
D) Ayirt etme- sönme
E) Sönme- ayirt etme
(Cevap C)

20. Asagidakilerden hangisi bilissel ögrenmenin temel özelligidir?

A) Zihinsel islevler daha çok kullanilir
B) Zihin kas kontrolünü gerektirir
C) Ögrencinin ilgi ve tutumlarini kapsar
D) Ögrencinin güdü düzeyi ile ilgilidir
E) Fiziksel becerilerini ilgilendirir
(Cevap A)

21. Bir alanda ögrenilmis bilgi ve becerilerin bir baska alandaki ögrenmeyi kolaylastirmasina ne denir?

A) Genelleme B) Bilissel ögrenme
C) Negatif transfer D) Zihinde canlandirma
E) Olumlu aktarma

(Cevap E)

22. Mert okula yeni baslamistir. Fakat okulda ögretmeni ile anlasamamis ve
bir takim olumsuzluklar yasamistir. Mert’te bir süre sonra okul korkusu olusmus ve okula gitmek istememistir.

Mert’te okul korkusunun olusmasini ne ile açiklayabiliriz?

A) Edimsel kosullanma
B) Sosyal ögrenme
C) Gizil ögrenme
D) Kavrama yoluyla ögrenme
E) Tepkisel kosullanma
(Cevap E)

23. Asagidakilerden hangisi klasik (tepkisel) kosullanmaya örnektir?

A) Bir yemegin görüntüsünün mide bulandirmasi
B) Derse zamaninda gelme
C) Ödevlerini sadece ögretmenin kontrol ettigi günler yapma
D) Matematik problemi çözme
E) Haritaya bakarak yol bulma

(Cevap A)

24. Yanip sönen isik ilk baslarda bireylerde herhangi bir tepkiye neden olmamaktadir. Bir müddet sonra ise kosullama gerçeklestirilmis ve kisinin yanip sönen isiga tepki vermeye basladigi görülmüstür. Yanip sönen isik göz kirpma tepkisini ortaya çikarmaya baslamadan önce ne tür bir uyaricidir?

A) Kosullu uyarici B) Kosulsuz uyarici
C) Kosullu tepki D) Nötr uyarici
E) Kosulsuz tepki

(Cevap D)

25. Asagidakilerden hangisi sönmeyi saglar?

A) Davranistan sonra kosullu uyarici verilmesi
B) Kosullu uyariciya benzer nitelikte uyaricilar verilmesi
C) Kosulsuz uyaricinin bir süre tek basina verilmesi
D) Kosullu uyaricinin kosulsuz uyarici ile ayni anda verilmesi
E) Kosullu uyaricinin bir süre kosulsuz uyarici olmaksizin tek basina verilmesi

(Cevap E)

26. Bir ögretmen ögrencilerinin ödevlerini bazen iki hafta bazen
de 3 haftada bir kontrol etmektedir. Ögretmen hangi pekistirme tarifesini
kullanmaktadir?

A) Sürekli pekistirme
B) Degisken oran aralikli
C) Sabit zaman aralikli
D) Degisken zaman aralikli
E) Sabit oran aralikli
(Cevap D)

27. Bir ögretmen ögrencilerinin istenmeyen davranislarini önlemek için onlarin sevdigi bir durumdan mahrum birakabilir. Bu durumu açiklayan örnek asagidakilerden hangisidir?

A) Ders çalisamadigi için müzigin sesini kapatmak
B) Ödevleri her gün kontrol etmek
C) Sessiz duran sinifi bahçeye çikarmak
D) Gürültü yapan ögrenciler için istedikleri arkadaslariyla oturma uygulamasini bir süre durdurmak
E) Ödevlerini bitirenlerin resim yapmalarina izin vermek. Ortama konuldugunda Ortamdan çikarildiginda Olumlu pekistireç Olumlu pekistirme Ceza Olumsuz pekistireç Ceza Olumsuz pekistirme

Tablo: N.Senemoglu, Gelisim Ögrenme ve Ögretim, S:152
(Cevap D)

28. Çocuklarin çizgi film kahramanlari gibi davranmalarini hangi
ögrenme yaklasimi ile açiklayabiliriz?

A) Klasik kosullanma
B) Edimsel kosullanma
C) Gizil ögrenme
D) Model alma yoluyla ögrenme
E) Kavrama yoluyla ögrenme
(Cevap D)

29. Asagidakilerden hangisi sosyal ögrenme yaklasiminda modelin
özellikleri arasinda yer almaz?

A) Modelin gerçek yada hayali olmasi
B) Ögrenenin fiziksel beceri yetersizligi
C) Modelin benzer olmasi
D) Modelin sonucunun etkili olmasi
E) Modelin yüksek statülü olusu

(Cevap B)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: